Miksi sylipainot, painolelut ja painopeitot rauhoittavat?
Painotyynyjen, painolelujen, painopeittojen ja kehosukkien suosio on kasvanut. Vastaus niiden rauhoittavaan vaikutukseen löytyy syvätunnosta. Miten syvätunto vaikuttaa ja mitä tutkimustietoa löytyy sen käytöstä? Miten voit käyttää syvätuntoa apuna kotona, päiväkodissa tai koulussa? Minkälaisia kokemuksia asiakkaillamme on painotuotteistamme ja painetuotteistamme?
Aistit ja aistien käsittelyn haasteet
Kurkistetaan ensin kehon aistijärjestelmään; Kehon aistijärjestelmä ja aistitiedon käsittely on prosessi, jonka avulla keskushermosto vastaanottaa ympäristön ja kehon kahdeksan eri aistin kautta tulevaa tietoa.
Aistitietoa saadaan kuuloaistin, näköaistin, hajuaistin, makuaistin, tuntoaistin, tasapainoaistin, proprioseption (kehon asentoa ja liikettä säätelevät aistimukset lihaksista ja nivelistä) sekä interoseption (sisäiset aistit, jotka kertovat kehon fysiologisisia tiloista) kautta. Saatua aistitietoa käsitellään jatkuvasti käyttökelpoiseen muotoon keskushermostossa ja siihen reagoidaan tarkoituksenmukaisesti.
Jos keskushermostolla on vaikeuksia käsitellä yhden tai useamman aistin osa-aluetta, voivat kehon reaktiot olla epätavallisia ja se voi ilmetä esimerkiksi motorisina, kielellisinä tai sosiaalisten taitojen haasteina.
Aistikäsittelyn haasteita voivat merkittävästi vaikuttaa henkilöiden päivittäiseen elämään ja hyvinvointiin monella tavoin. Tällaisia haasteita voi esiintyä jopa noin 5-15%:lla ihmisistä (Dunn, 1999). Näin ollen sellaisessa luokassa, jossa on 25 oppilasta, eritasoisia aistikäsittelyn haasteita saattaa esiintyä jopa 1-4 oppilaalla.
Erityisesti autismikirjon henkilöillä aistikäsittelyn haasteita esiintyy usein, ja tutkimusten mukaan jopa 70-90% autismikirjon henkilöistä kokee näitä haasteita (Ben-Sasson et al., 2009). Näiden vaikeuksien ymmärtäminen ja tunnistaminen on tärkeää, jotta voidaan tarjota tarvittavaa tukea (Miller, L. J., et al. 2007).
Mikä on syvätunto?
Syvätunto on painekosketusta, joka antaa proprioseptiivistä aistitietoa keholle. Syvätuntoa aktivoidaan paineella ja painolla kehoa vasten ja se tarkoittaa vahvaa, tasaista painetta kehoon, jota esimerkiksi painotuotteet, kuten painolelut, sylipainot ja painopeitot tuottavat.
Syvätunnon tieteellinen tausta ja tutkimuksia
Kokemustieto kertoo, että varhaiskasvatuksen tai kuntoutuksen ammattilaiset, vanhemmat ja opettajat ovat sitä mieltä, että lapsen on helpompaa keskittyä ja säädellä vireystilaa sylipainon kanssa, mutta myös tiede ja tutkimus toteaa, että syvätunto on rauhoittavaa.
Kun syvätuntoa tarjotaan keholle, se auttaa jäsentämään aistien käsittelyä tarkoituksenmukaisemmaksi. Syvätunnon on todettu aktivoivan parasympaattista hermostoa, mikä auttaa kehoa rauhoittumaan ja rentoutumaan. Syvätunnosta on hyötyä erityisesti henkilöillä, jotka kokevat aistien ylikuormittumista, jolloin käytetty syvätunto auttaa säätelemään aisteja ja fysiologisia reaktioita, joka taas edistää jäsentyneempää käyttäytymistä ja auttaa keskittymään.
Myös tiede ja tutkimus kertovat, että syvätunto on rauhoittavaa. Painotuotteiden käyttöä on tutkittu eri yhteyksissä ja tutkimustulokset ovat olleet lupaavia:
- Tohtori Anna Jean Ayres (1920-1988) aloitti sensorisen integraation teorian kehittämisen jo 1950-luvulla, ja sen pohjalta on syntynyt laaja ymmärrys aistikäsittelyn merkityksestä lapsen kaikelle toiminnalle, johon myös sensorisen integraation teoriaan pohjaava terapia perustuu. Ayresin jälkeen sensoriseen integraatioon liittyvää tutkimus- ja kehitystyötä on aktiivisesti jatkettu. Myös tohtori Ayresin sensorisen integraation teoria ja siihen pohjautuvat menetelmät muuttuvat jatkuvasti tarkemmiksi ja tehokkaammiksi sitä mukaa, kun tutkimus tuo lisää tietoa aivotoiminnan vaikutuksesta oppimiseen ja käyttäytymisen hallintaan.
- Myös tunnettu autismikirjon henkilö Temple Grandin, kehitti "Hug Machine" -laitteen, joka perustuu syvätuntoterapiaan. Laite auttaa rauhoittumaan ja vähentämään stressiä syvätunnon avulla.
- 2011 julkaistussa tutkimuksessa Journal of Medical and Biological Engineering -lehdessä havaittiin, että painopeiton käyttö vähensi ahdistuneisuutta ja paransi autonomisen hermoston toimintaa.
- 2008 julkaistussa tutkimuksessa painopeiton todettiin vähentävän ahdistusta ja edistävän rauhoittumista fysiologisin mittarein, kuten sydämen sykettä, verenpainetta ja hengitystä.
- T Jacket -liivin vuonna 2017 tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että liivi auttoi parantamaan lasten istumakäyttäytymistä ja itsesäätelyä, mikä osoittaa syvätunnon mahdollisia hyötyjä erityisesti lapsille, joilla on autismi ja aistimusten käsittelyn haasteita.
Terapeuttisia työkaluja rauhoittumisen tueksi
Painolelut, painopeitot ja muut syvätuntoa tarjoavat tuotteet, kuten kehosukat tai lycrakeinut ovat laajasti käytössä terapeuttisina työkaluina kuntoutuksessa, kotona, päiväkodeissa ja kouluissa erityisesti sellaisilla lapsilla, joilla on aistikäsittelyn tai keskittymisen haasteita. Nämä terapiavälineet tarjoavat käyttäjälleen juuri sitä syvätuntoa, jonka siis myös tutkimusten mukaan tiedetään rauhoittavan sekä auttavan aistisäätelyssä, itsesäätelyssä ja aistimusten jäsentämisessä.
Tällaisia syväpainoa ja painekosketusta tarjoavia keinoja ja välineitä voivat olla esimerkiksi:
- Painopeiton, painotyynyjen tai sylipainon käyttö
- Kehosukan tai lycrakeinun käyttö
- Syvätuntohieronta terapiapallon tai kehokaulimen rullaaminen lapsen vartalon, jalkojen ja käsivarsien yli.
- Tärinä keholle
- Lapsen "litistäminen" kahden pehmeän tyynyn väliin (hampurilainen). Sohvatyynyjen tai terapiatyynyjen alle meneminen
- Lapsen kiertäminen tiukasti peittoon kuin kääretorttu
- "Karhunhalaukset"
- Nivelten kompressiot
Konkreettisia tapoja käyttää syvätuntoa tarjoavia painoleluja ja sylipainoja eri ympäristöissä
Koulussa:
- Keskittymisen edistäminen: Painoleluja voidaan käyttää luokkahuoneessa työskentelyn tai kuuntelun aikana. Sylipaino voi auttaa oppilasta vähentämään levottomuutta ja lisätä keskittymistä tehtäviin tai kuunteluun.
- Vaihtoehtovälitunnit ja tauot: Tee luokkaan rauhoittumisnurkkaus, jossa tarjoat syvätuntokokemuksia. Kun lapset tarvitsevat hetken rauhoittumista tai taukoa, painolelujen, kehosukkien tai sylipainojen avulla voidaan palautua, levätä ja valmistautua seuraavaan oppituntiin tasaamalla vireystilaa koulupäivän aikana.
- Stressinhallinta: Käytä syvätuntoa antavia välineitä stressinhallintatyökaluna vaikkapa ennen suuria kokeita tai esityksiä. Oppilaat voivat käyttää sylipainoja rauhoittumiseen ja stressin vähentämiseen, joka auttaa oppilaita hallitsemaan jännitystä.
Päiväkodissa:
- Siirtymätilanteiden helpottaminen: Päiväkodissa painolelut voivat olla apuna siirtymätilanteissa, esimerkiksi ruokailuun tai leikkitilanteisiin siirryttäessä. Painolelu voi tarjota rauhoittavan elementin, joka auttaa lasta siirtymään toiseen aktiviteettiin.
- Rauhoittuminen lepohetkillä: Painopeittojen ja -lelujen avulla lapsi voi rauhoittua päiväunille tai hiljaiselle hetkelle. Peiton tai lelun tarjoama syvätunto voi helpottaa lapsen kehon rentoutumista sekä helpottaa nukahtamista.
- Rauhoittavat hetket: Rauhoittumisen hetket voivat olla tarpeen äänekkäässä ja vilkkaassa ympäristössä. Painolelujen avulla lapset voivat kokea turvallisuuden tunnetta, joka vähentää aistiärsykkeiden ylikuormitusta ja auttaa lasta aistisäätelyssä, jolloin käyttäytyminen muuttuu jäsentyneemmäksi.
Kotona:
- Ilta- ja nukkumaanmenorutiinit: Painolelut, painopeitto tai vaikkapa kehosukka voivat olla osa iltarutiinia, jotka auttavat lasta rauhoittumaan ennen nukkumaanmenoa. Syvätuntoa antavien välineiden avulla lapsi voi rentoutua ja se voi auttaa lyhentämään nukahtamisaikaa.
- Leikkihetket: Jo pelkästään leikkiminen painolelujen kanssa, niiden kanniskelu ja siirtely antaa lapselle syvätuntoa leikin lomassa. Painoleluja voi käyttää vaikkapa roolileikeissä, jolloin käyttäytymisestä voi tulla rauhallisempaa ja jäsentyneempää.
- Stressin hallinta: Kun lapsi kokee stressiä tai kriisin, voi painolelu tai painopeitto tarjota turvaa ja auttaa lasta tuntemaan olonsa turvalliseksi.
Asiakkaiden kokemuksia syvätuntoa tuottavista tuotteistamme:
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Söpö. Söpö, pehmeä ja kuin oikea koira. -Taika 6v
Oli mukana puheterapiassa eikä kuulemma koskaan ole niin hyvin sujunut.
Vieressä nukkuu. Mukaan otetaan moneen paikkaan. -Minna
⭐️⭐️⭐️⭐️ Poika rakastui. Meidän 6.vuotias poika Rakastui koiraan heti, ei ole päässyt vielä testiin,mut huomenna menee eskariin mukaan ja kaikkialle mihin hän lähteekin, oli kyllä hyvä ostos. -Riitta-Liisa
⭐️⭐️⭐️⭐️ Hunden. Denhär tunga hunden passar utmärkt i famnen, då ett oroligt barn behöver få lugn och koncentration. Hunden är skön att ha liggandes på magen, ryggen, eller att hålla i famnen. Underbart mjuk och skön!
⭐️⭐️⭐️⭐️ Ihana! 9 -vuotiaan vilkkaan tytön lemppari! Yleensä hukkaa kaiken, mutta Mauri on niin rakas, että kanniskelee sitä kaikkialle. -N
⭐️⭐️⭐️⭐️ Todella ihana pikku koira. Ostin tytölle 10v joka rakastaa eläimiä ja jolla on todettu keskittymisvaikeuksia, joka vaikuttaa koulussa työskentelyyn sekä illalla nukahtamiseen. Koira on todella rakas tytölle ja painon puolesta on kuin oikea koira. Koiraa on ihana halailla ja esim läksyjä tehdessä koira on sylissä rauhoittamassa, illalla koira on kainalossa ja uni tulee hyvin. Lapseni on todella eläinrakas ja perheemme allergioiden vuoksi emme voi oikeaa koiraa laittaa niin tämä toimii tosi hyvin korvaavana, lapseni saa purkaa energiaa leikkimällä koiran kanssa ja saa rauhoittua hyvin kun koira on sylissä. -Pia
⭐️⭐️⭐️⭐️ Painokoira. Ostin painokoiran ekaluokkalaiselle tyttärelleni kouluun avuksi haastavaksi tulleisiin keskittymistä vaativiin tilanteisiin. Tyttö ihastui koiraan heti ja raahaa sitä repussaan myös kotiin. Koira on saanut jo pannan, nuken kengät ja paljon syliä. Tyttöä koira selvästi rauhoittaa. -Henni
⭐️⭐️⭐️⭐️ Ihana Mauri ❤️ Kestävän oloinen ja todella hyvin lasta rauhoittava painopehmo. Maurista tuli heti suosikki! ❤️ -Tiia
⭐️⭐️⭐️⭐️ Mauri. Erinomainen ja toimii unilelunakin todella hyvin sekä rauhoittaa unia. -Katja
⭐️⭐️⭐️⭐️ Mauri❤️ Erinomainen rauhoittamaan levotonta lasta ja vapauttaa siten tarkkaavuutta siihen tarvittavaan työskentelyyn. Ja ihana työkaveri🐶 -Pauliina
⭐️⭐️⭐️⭐️ Mauri Mäyräkoira. Ihana 9v lapsen mielestä. Halittavaksi, syliin ja leikkiinkin. -Hannele
⭐️⭐️⭐️⭐️ Mauri Mäyräkoira. Todella hyvä!! Lapsi rauhoittuu tämän kanssa helposti ja paniikkikohtaukset ovat käytännössä täysin loppuneet,kun mäyräkoira meille kotiutui. :) -Katja
⭐️⭐️⭐️⭐️ Ihana ❤️ Ihana lelu, josta tuli välittömästi tärkeä lapselle. -Laura
⭐️⭐️⭐️⭐️ Auttaa keskittymään. Poikani mielestä Käärijän vihreä tyyny on hyvä apuväline keskittymistä vaativaan hommaan tai rauhoittumiseen kun olotila on kovin levoton. Materiaali on kuulema hauskan tuntuinen ja kiva silitellä kun paino on sylissä. Poikani ottaa tyynyä usein iltaisin ennen nukkumaan menoa rauhoittuakseen esim. iltapala aikaan ja iltasatu hetkellä. -Anneli
⭐️⭐️⭐️⭐️ Erinomainen. Tyyny on erinomainen keskittymiseen ja aion tilata vielä toisenkin, koska on laadukas tuote. -Julia
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Kuin oikea. Ihana kissa pitää sylissä tai vaikka kyljen päällä. -Tanja
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Manimo. Tyttö 9v. tykkää kovasti. Tuntee saavansa apua motoriseen levottomuuteen läksyjen teossa. Kun lisko lepää jalkojen päällä lapsi istuu tuolilla rauhallisemmin. Ei pompi ja kiemurtele niin paljon kuin ennen. Hyvä ostos! -Nimetön
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Tosi kiva kuusivuotiaalle. Tosi kiva! Kuusivuotias 120 cm pitkä tykkää kovasti m-koosta. -Heidi
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Toimiva! On tykätty tästä todella paljon. Lapsi oli kehosukassa monta tuntia🤩 11v m- koko oli sopiva! -Ss
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Ihana! Hyvin mielenkiintoinen, tykästyttiin heti.
Lähteet:
-
Ayres, A. J. (1972). *Sensory Integration and Learning Disorders*. Western Psychological Services.
- Ben-Sasson, A., et al. (2009). *A meta-analysis of sensory over-responsivity in individuals with autism spectrum disorders.* Journal of Autism and Developmental Disorders.
- Chen, H.-Y., Yang, H., Chi, H.-J., & Chen, H.-M. (2013). *Physiological Effects of Deep Touch Pressure on Anxiety Alleviation: The Weighted Blanket Approach*. Journal of Medical and Biological Engineering.
- Dunn, W. (1999). *Sensory Profile: A measure of your child's sensory processing.* Psychological Corporation.
- Grandin, T. (1992). *Calming Effects of Deep Touch Pressure in Patients with Autism, College Students, and Animals*. Journal of Child and Adolescent Psychopharmacology.
- Miller, L. J., et al. (2007). *Sensory Processing Disorder: Implications for the Concept of Sensory Integration.* American Journal of Occupational Therapy.
- Mullen, B., & Champagne, T. (2008). *Evaluating the Use of Weighted Blankets for Reducing Anxiety and Promoting Calmness*. Occupational Therapy in Mental Health.
- T Jacket: * Weighted Compression Vest Clinical Trial for Children with Autism and Sensory Processing Disorder*. (2017).
-
Sensorisen integraation terapian yhdistys ry verkkosivut (2024).
- Lelutivolin tuotteen ostaneilta asiakkailta keräämät palautteet.