ARK purulelujen ja purukorujen valintaopas

ARK purulelujen ja purukorujen valintaopas

Mikä purukoru tai purulelu olisi sinulle tai lapsellesi sopivin?

Tästä oppaasta löydät vastaukset useimmin kysyttyihin kysymyksiin ARKin purutuotteista, mm. tuotteiden eri kovuuksista ja muista suosituksista. 

 

HENKILÖN IKÄ?

Lapsille ja taaperoille (noin alle 2,5 v): Suosittelemme valikoimastamme ARK’s Baby Grabberia, sillä sen uloke on tarpeeksi pitkä ulottuakseen suun takaosaan poskihampaisiin saakka. Toisaalta uloke on kuitenkin tarpeeksi lyhyt, ettei se mene liian syvälle suuhun. Pienenkin käyttäjän on helppo pitää itse kiinni Baby Grabberistä.

2,5 -vuotialle ja siitä ylöspäin: ARK’s Grabber on hyvä vaihtoehto, sillä niissä on hieman pidempi uloke kuin Baby Grabberissä ja soveltuu siksi myös hieman vanhemmille lapsille ja aikuisille.

5-vuotiaasta ylöspäin: Grabberin lisäksi vaihtoehtona ovat myös ARKin purukorut ja pururannekkeet.

6-7 vuotiaat ja ylöspäin: ARKin pureskeltavat kynänpäät sopivat isommille lapsille erityisesti kouluun.

 

PUREEKO HENKILÖ TAKAHAMPAILLAAN, ETUHAMPAILLAAN TAI MOLEMMILLA?
Mikäli henkilö puree takahampaillaan, sopii pitkänmallinen purutuote parhaiten, koska se ulottuu poskihampaisiin saakka; näitä tuotteita ovat mm. ARK’s Grabber, ARK’s Krypto Bite purukoru, ARK’s Brick Stick purukoru.

 

Mikäli käyttäjä pureskelee esineitä mieluiten etuhampaillaan tai välihampaillaan löytyy useita sopivia vaihtoehtoja, koska tällöin purutuotteen muodolla ei ole suurta merkitystä; Suurinta osaa purutuotteista voi siis pureskella etuhampailla. Jos et ole aivan varma, millä hampailla henkilö mieluiten pureskelee, valitse sellainen tuote, jota voi pureskella sekä etu- että takahampailla. Tällöin käyttäjä voi itse päättää ja pureskella purulelua haluamallaan tavalla.

 

PUREEKO HENKILÖ ESINEEET RIKKI TAI VAHINGOITTAAKO PURESKELLESSAAN?

Kaikkia ARKin tuotteita on saatavana kolmessa eri kovuusluokassa:

 • Pehmeä versio on suositeltu pieneen puremistarpeeseen. Pehmein saatavilla oleva vaihtoehto, johon hampaat voi ”upottaa”. Pehmeätä versiota suositellaan sellaisille käyttäjille, jotka eivät yleensä pureskele rikki / läpi saakka tai vahingoita tavaroita pureskelemalla.
 • Kova -XT on suositeltu pieneen tai kohtalaiseen puremistarpeeseen. XT tarkoittaa Extra Tough eli Extra Kovaa. Tämä vaihtoehto on kovempi kuin pehmeämpi versio, mutta siinä on silti pureskelutuntuma. XT kovuutta suositellaan sellaisille käyttäjille, jotka vain ajoittain pureskelevat tavaroiden läpi saakka tai ovat aiemmin purreet pehmeän kovuusluokan purutuotteen rikki. Huomaathan, että kaikkien tuotteiden kovuus vaihtelee myös hieman riippuen purukorun tai purulelun muodosta ja paksuudesta.
 • Erittäin kova -XXT on vaihtoehdoista kaikkein sitkein ja tarkoitettu sellaisille henkilöille, joilla on erityisen kova purutarve ja jotka haluavat pureskella mahdollisimman kiinteää materiaalia. XXT-tuotteet ovat kovia ja jäykkiä, mutta silti pureskeltavia. Vaikka mikään purutuote ei ole rikkoutumaton, tämä erittäin kova vaihtoehto myös kestää kaikkein suurimman purutarpeen omaavilla pisimpään.
 • Purukorujen käyttö kannattaa yleensä aloittaa pehmeimmästä versiosta, jollei käyttäjä ole jo ennen purutuotteiden kokeilua pureskellut tavaroita rikki saakka. Mikäli käyttäjä vahingoittaa pureskelemiaan esineitä, voit valita kuitenkin ensimmäiseksi purukoruksi XT kovuuden.
 • Mikäli käyttäjä pureskelee rikki esineitä jatkuvasti, saattaa sopivin kovuusluokka olla XXT.  XXT:tä ei kuitenkaan yleensä suositella ensimmäiseksi purutuotteeksi, sillä se saattaa tuntua monesta käyttäjästä jopa liian kovalta. Jos käyttäjä kuitenkin on pureskellut rikki erittäin kovia esineitä, kuten legopalikoita, kovia muovileluja, puisia esineitä jne. suositellaan XXT-kovuusluokkaa jo heti suoraan alkuunkin.
 • Mikäli olet edelleen epävarma, mikä kovuusluokka olisi käyttäjälle sopiva, voit aloittaa mieluummin hieman pehmeämmästä kuin kovemmasta kovuusluokasta.
 • Harvoin todetaan, ettei purutuote tunnu hyvältä siksi, että se on liian pehmeä, mutta joskus purulelu voi tuntua käyttäjästä liian kovalta.

 

LISÄTIETOA VALINNAN AVUKSI
 • ARKin pureskeltavat rannekkeet ovaat loistava vaihtoehto sellaisille käyttäjille, jotka eivät halua pitää mitään kaulallaan. Ranneke sopii myös sellaisille käyttäjille, jotka pureskelevat hihansuitaan.
 • Jos käyttäjä pureskelee yleensä jotain litteämpää kuten esim. kynsiä, kokeile ARK’s Arrowhead purukorua, joka on muodoltaan litteä.
 • Osa ARKin tuotteista on pinnaltaan sileitä ja joissakin tuotteissa on nystyjä ja tekstuuria. Mikäli henkilö on aistihakuinen on tällainen nystyrällinen versio erittäin sopiva! Jotkut käyttäjät eivät kuitenkaan pidä nystyistä, joten jos et ole varma, on turvallisempaa valita sileämpi versio.
 • ARK’s Grabber on suun motoristen taitojen harjoitteluun sopivin purutuote.
  HYVÄ TIETÄÄ
  • Jotkut käyttäjät saattavat tarvita jopa useampia erimuotoisia ja eri kovuusluokan purutuotteita. Käyttäjän purutarve voi vaihdella eri päivinä tai päivän mittaan. Joskus voi olla tarve pehmeämmälle pureskeltavalle ja toisinaan voi olla tarve pureskella kovempaa ja kovemmin. Purulelujen vastuksen tarve voi vaihdella ja ajoittain käyttäjä voi tarvita enemmän proprioseptiivisiä aistimuksia leuan alueelle XXT-purulelujen kovuusluokasta.
  • Purulelujen kovuusluokat vaihtelevat myös purutuotteen muodosta riippuen. Esim. ARK’s Dino Bite on paksumpi ja jäykempi kuin Brickstick. ARK’s Saber Tooth taas kapenee päästään ja on sen vuoksi pehmeämpi kapeammasta kohtaa. Tämän vuoksi Saber Toothia ei suositella oikein kovaan pureskelutarpeeseen.
  • Muistathan, että kaikilla käyttäjillä on omat mieltymyksensä ja sensoriset tarpeensa. Jotkut vanhemmat kokevat, että XXT -kovuusluokka on heidä lapselleen liian kova, mutta lapsen mielestä se saattaakin olla juuri sopiva! XXT saattaa tuntua jonkun käyttäjän leualle liian kovalta, kun taas toiset käyttäjät rakastavat sitä.
  • Aistimusten tarpeiden täyttäminen voi joskus olla hankalaa. Joissain harvoissa tapauksissa henkilö saattaa pitää pehmeästä kovuusluokasta eniten, mutta oikeastaan heidän pitäisi käyttää XXT-kovuusluokan purulelua. Toisin sanoen XXT on heidän mielestään liian kova, vaikka purutarpeen ja pureskelun voimakkuuden mukaan XXT olisi heille juuri sopiva. Mikäli käyttäjä ei käytä tuotetta sen vuoksi, että se on liian kova, ei purutuote palvele tarkoitustaan. Tällöin on parempi valita pehmeämpi purutuote, jotta käyttäjä kuitenkin voisi pureskella mieluummin purulelua kuin vahingoittaa esim. muita esineitä.
  • Purulelun tai purukorun lisäksi kannattaa tarjota muitakin rauhoittavia ja vireystilaa laskevia toimintoja päivän mittaan. Kysy lisätietoja toimintaterapeutiltasi.
  • Purukorujen lukkoa tai nauhaa ei ole tarkoitettu pureskeltaviksi. Mikäli käytön alussa huomaat, että henkilö alkaa pureskella niitä, ohjaa pois tällaisesta käytöksestä. Kun käyttäjä alkaa pureskella lukkoa, nauhaa (tai mitä tahansa muuta esinettä) muistuta, että tästä lähtien on tarkoitus pureskella purutuotetta. Ole kärsivällinen ja johdonmukainen, joskus uuden oppiminen saattaa kestää hetken. Kerro myös muillekin käyttäjän kanssa arkipäivässä työskenteleville ja henkilön kanssa aikaa viettäville asiasta, jotta kaikki voivat muistuttaa asiasta johdonmukaisesti. Tällöin uuden oppiminen tapahtuu huomattavasti nopeammin. Kerro uudesta purukorusta esim. opettajalle, vanhemmille, sisaruksille, isovanhemmille, lapsenvahdille jne. Mikäli tämä ei auta tai mikäli käyttäjä ei halua kaulansa ympärille mitään voitte kokeilla esim. sitoa purukorun napinreikään tai paidan / takin vetoketjuun, jolloin lukko ja nauha jäävät kokonaan pois käytöstä. Pururannekkeet voivat myös olla hyvä vaihtoehto kokeiltavaksi, mikäli nauhaa ei voida käyttää.

  Lähde: Chewing Guide to ARK Chew Tools. ARK Therapeutic. www.ARKTherapeutic.com 

   

  Jätä kommentti

  Huomaa, että luemme kaikki kommentit ennen hyväksymistä, jotta voimme välttyä roskapostilta.

  Mitä etsit?

  Ostoskorisi