Mikä on purukoru? Kuka siitä hyötyy ja miksi?

Mikä on purukoru? Kuka siitä hyötyy ja miksi?

Purutuotteita on useita erilaisia; kuvassa näkyvät sekä purukoru kaulaan että purukoru ranteeseen. Lisäksi löytyy myös muunlaisia purutuotteita. 

 

Syökö lapsesi haalarin tai paidan kaulusta? Onko hupparin narut aina märät, kun lapsi pureskelee niitä? Miksi lapsi puree kyniä ja kynsiään? Pureskeleeko lapsesi syömättömäksi kelpaamattomia tavaroita? Harmittaako, kun tavarat ja vaatteet rikkoutuvat pureskelun takia? Mikä avuksi?

 

Mikä purukoru oikein on? 

Purukoruja on erilaisia; purukoruja kaulaan, purukoruja ranteeseen ja näiden lisäksi on myös kädessä pidettäviä purutuotteita ja kynän päähän asetettavia pureskeltavia kynänpäitä. Tuotteet ovat myös muodoiltaan erilaisia; pitkiä, lyhyitä, paksuja, ohuita, nystyrällisiä, sileitä, kiiltäviä, mattapintaisia ja kaikkea siltä väliltä.

Purukorujen tarkoituksena on tarjota käyttäjälleen aisti-informaatiota suuhun ja ne sopivat kaikille niille käyttäjille, jotka ovat aistihakuisia erityisesti suun alueen aistimuksille. Purutuote voi sallitun purukokemuksen lisäksi tarjota käsille tekemistä, sillä osaa purukoruja voi myös hypistellä ja osa purukoruista on tarkoitettu sekä pureskeluun että hypistelyyn.

 

Mitä purutarpeelle pitäisi tehdä? 

Pureskelu kuuluu yhteen kehitysvaiheistamme varhaisessa lapsuudessa. Joskus pureskeluvaihe voi jäädä päälle pidemmäksi aikaa ja joskus se vaihe kestää jopa aikuiseksi saakka. Purutarve ei aina ole kiinni tahdosta, vaan tarpeesta. Joskus pureskelu liittyy käyttäytymisongelmaan, mutta usein taustalla voi olla aistimusten käsittelyn haasteita. Vaikka kuinka pyydät tai käsket lasta tai aikuista lopettamaan pureskelun, se ei auta, koska pureskelun tarve ei valitettavasti häviä käskemällä. Purukorut ovat syntyneet tähän pureskelun tarpeeseen. Tarjoamalla sopivia kohteita pureskelulle, pureminen muuttuu turvalliseksi. 

Purukorun tarkoitus on siis tarjota turvallinen tapa pureskella silloin, kun lapsella tai aikuisella on pureskelun tarve. Purutuotteen avulla voidaan varmistua, että pureskeltava tuote on myrkytön, hygieeninen ja turvallinen pureskeltava. Kun opetellaan käyttämään purutuotteita, paidan kaulukset ja peiton reunat säästyvät pureskelulta ja kynät säilyvät taas ehjinä.

 

Kuka hyötyy purukorusta?

Purukoruja voi käyttää kuka tahansa, jolla on tarve purra, eikä suositusta ammatti-ihmiseltä tarvita aina käytön taustalle. Purukorut sopivat sekä lapsille, koululaisille, teini-ikäisille että aikuisille. Eri tuotteilla on kuitenkin erilaisia ikärajoituksia ja ikäsuositus kannattaa aina tarkistaa ennen ostamista. 

Purukoruja suositellaan esimerkiksi toimintaterapeutin toimesta silloin, kun käyttäjälle on niistä hyötyä korvaamaan epäsopivaa pureskeltavaa. Purukoru on sopiva myös silloin, jos pureskelu auttaa käyttäjää aistikuormituksen purkamisessa, aistisäätelyssä ja aistimusten käsittelyssä. Purutuotteet ovat oivia myös kaikenlaisiin oraalimotoriikan haasteisiin, myös lihasten vahvistamiseen. Joillakin käyttäjillä on huomattavia hyötyjä purukorujen käytöstä keskittymistä vaativissa toiminnoissa, kuten läksyjen tekemisen tai koulussa opettajan kuuntelemisen aikana. Joskus purukoru auttaa jännittävässä tilanteessa. 

Tutkimuksessa jopa yhdellä lapsella kuudesta 7-11 vuotiaalla lapsella on aistitiedon käsittelyn haasteita (Ben-Sasson, 2009). Aistitiedon käsittelyn haasteiden lisääntymisestä johtuen myös purukorujen käyttö on yleistynyt. Imeminen, pureminen, puhaltaminen ovat toimintoja, jotka auttavat aistisäätelyn toiminnoissa ja ne voivat tuottaa käyttäjälleen rauhoittuneen mielen, helpottaa keskittymisessä ja vähentää aistikuormitusta.

Purutuotteen käyttöön löytyy monta syytä ja hyötyä, eivätkä ne aina ole yksiselitteisiä. Kynsien purija saattaa oppia purutuotteen avulla pois pahasta tavasta. Tupakoitsija pystyy vähentämään polttamista purukorun avulla. Purukoruista voivat hyötyä monet ja taustasyitä voi olla hyvin erilaisia, monisyisiä tai hyvin yksikertaisia.  

Purukorut sopivat myös aikuiselle - aikuinen puree purukorua.

Purukorut sopivat myös aikuisille. 

 

Minkä purukorun valitsisin?

Purukorun valinta voi olla hankalaa ensikertalaiselle. Pääsääntöisesti kuitenkin kynänpäiden pureskelija hyötyy pureskeltavista kynänpäistä. Kynsien, paitojen ja muiden epäsopivien asioiden pureskelija taas hyötyy purukorusta tai kädessä pidettävästä purutuotteesta.

ARK -purukorujen valintaa helpottamaan on kirjoitettu tässä blogissa aikaisemmin purukorujen valintaopas, josta saat apua purukorun mallin ja kovuuden valintaan. Seuraile pureskelijaa ja tarkista, millä tavoin hän yleensä pureskelee; käyttääkö hän takahampaitaan, etuhampaitaan vai pelkästään pitää suussaan tavaroita ja imeskelee. Seuraa myös, minkä muotoisia ja tuntuisia esineitä hän mieluiten pureskelee; onko niissä nystyröitä tai ovatko ne sileitä? Ensimmäiseksi purukoruksi ei kannata välttämättä valita kaikkein kovinta materiaalia olevaa purukorua. Lue lisää tästä aiheesta blogitekstistä. Chewigem purukoruista on tehty kätevä taulukko, josta voit tarkistaa purukorun ominaisuuksia. Lisäksi jokaisen Chewigem purukorun tuotesivulla löydät tuotekuvista sekä tuotteen keskimääräisen käyttöiän ennusteen että tuotteen ominaisuuksista oman kuvan, jotka voivat auttaa valinnan tekemisessä.

Chewigem purukorujen valintataulukko

Lelutivolin valikoimassa on useita erilaisia purukoruja sekä aikuisille ja lapsille. Osalla purutuotteista on myös ikäsuosituksia sekä kokoeroja ja kannattaa tarkistaa, sopiiko suunnittelemasi purutuote käyttäjälle sen ominaisuuksien suhteen. Purukorua ostaessa kannattaa tarkistaa, että se on valmistettu sellaisesta materiaalista, joka soveltuu pureskeluun. Tarkista aina myös purukorun myrkyttömyys ja lateksiallergioissa tuotteen lateksittomuus. Lelutivolissa myytävät purukorut ovat turvallisia käyttää ja pureskella. 

 

Ovatko purukorut kestäviä?

 

Kaikki pureskeltavat tuotteet menevät jossain vaiheessa rikki. Purukorujen kestävyys riippuu käyttäjästä. Purukorut kuluvat monella eri tavoin ja se millä tavalla kuluminen tapahtuu, johtuu pääasiassa purukorun muodosta, kovuusluokasta, puremisen intensiteetistä ja siitä miten henkilö pureskelee. Jos henkilö pureskelee takahampaillaan, purukoru kuluu tasaisemmin kuin etuhampailla pureminen, joka taas aiheuttaa pistemäisempiä kulumia.

Mikäli purukorussa on kulumia tai halkeamia, ei purukorua ole enää turvallista käyttää ja silloin se on poistettava käytöstä. Jos tuotteeseen on tullut esimerkiksi reikä, voi siitä kehittyä käytössä vielä suurempi repeämä ja jopa irrota paloja, jotka voivat aiheuttaa tukehtumisvaaran. Jos käyttäjänä on lapsi tai muu henkilö, joka ei vielä ymmärrä käytön vaaroja, on erityisen tärkeää, että aikuinen valvoo aina käyttöä ja tarkistaa purukorun kunnon säännöllisesti. Näin ehkäistään mahdollisia vaaratilanteita. 

Jos purukorut menevät rikki todella nopeasti toistuvasti voi olla paikallaan miettiä muitakin keinoja vähentää aistikuormitusta ja miettiä muidenkin säätelykeinojen lisäämistä arkipäivään. Joskus pelkästään purukoru ei riitä poistamaan päivän aistikuormaa tai stressiä. Voit kokeilla tarjota monipuolisesti suuhun aistimuksia, kuten pilliin puhaltamista, pillillä juomista (vedestä paksumpiin juomiin, kuten smoothie tai jogurtti), kovien ruokien syömistä (kuten näkkileipä tai porkkana) ja lisäksi paljon ulkoilua, liikuntaa, hierontaa, rentoutumista ja rauhoittumista. Sylipainot voivat olla hyvänä apuna rauhoittumiseen. Näiden em. toimintojen avulla aistikuormitus ja puremisen tarve eivät päivän aikana muodostu niin suureksi ja sitä kautta purukorun käyttöikä myös pitenee. Mikäli lapsellasi on jatkuvasti suuria haasteita aistisäätelyssä ja arkipäivän toiminnot vaikeutuvat tähän liittyen, voit kysyä neuvolassa tai kouluterveydenhoitajalta toimintaterapeutin konsultaation tarpeesta.

paljon chewigem pururenkaita iloisten lasten ranteissa

Mitä Lelutivolin asiakkaat sanovat purukoruista?

Tässä muutamia palautteita, joita olemme saaneet asiakkailtamme. Jotkut käyttäjät hyötyvät purukoruista suunnattoman paljon. Suoraa vastausta siihen, onko purukoru sinulle tai lapsellesi sopiva ei ole olemassa, vaan se selviää ainoastaan kokeilemalla. Lue asiakkaiden palautteista esimerkkejä, minkälaisiin haasteisiin purukoru on tuonut ratkaisun: 

”Hyvin toimii ja palikan muoto sai käyttäjältä kiitosta. Pehmolelujen ja muiden lelujen pureskelu loppui heti kun sai tämän käyttääkseen.”

”Aivan mahtava ja kestävä kovalla purijalla. Lisäplussaa kivasta ulkomuodosta, sopii hyvin koululaiselle. Lapselle mieleinen.”

”5-vuotiaalle aistihakuiselle lapselle toiminut hyvin. Rauhoittaa levottomuutta ja muut lelut sekä vaatteet säästyvät pureskelulta.”

”Tuote toimii hyvin ja lapsi käyttää sitä mielellään. Purukorun käyttö on vähentänyt lapsellamme sormien ja kynsien pureskelua.”

”Todella hyvä, auttaa todellakin motoriseen levottomuuteen.”

”Ihmettelen, miten hyvä laatua, koska lapsella kova puremistarve. Nyt tilasin myös toiselle lapselle, koska kynien silppuminen huolestuttaa. Päästiin siitä eroon. Lapsi tyytyväinen, koska nyt ei tule enää ihme makua tai kynänpalasia suuhuun. Hampaat kiittää.”

”Loppui kynien silppuuntuminen tämän myötä. Lapsi itse tykkää, että on stressiä helpottavaa, kun saa ns. luvan kanssa pureskella. Otettiin kestävin materiaalin laatu ja parissa viikossa ei jälkeäkään ole painunut pintaan, vaikka ennen kynät yhdessä päivässä silpuuntuivat.”

”Meidän 9v pureskele kynsiä. Tämän avulla olen huomannut, että nyt kynnet kasvaa. Heti, kun timantti ei ole saatavilla, alkaa taas kynsien pureskelu. Suosittelen, mutta katsokaa, että koru on saatavilla.”

 ”Ostin tämän maitohampaiden vaihtumiseen liittyen vähän isommalle lapselle, joka ei aiemmin ole käyttänyt vastaavia tuotteita. Tyylikäs koruksi, voi pitää koulussakin ja hampaiden vaivatessa vähän pureskella.”

 ”Vaihdettiin kaulakoru, rannekoruksi kuminauhan avulla. Timantti on mieleinen, eikä vielä ole saatu nuljutettua rikki. 5v joka ei hampailla pure rikki mitään, mutta kaikki vaan menee suuhun. Vaihdan aina kun pystyy niin purukorun tilalle.”

”Puren jatkuvasti huuliani ja poskiani auki. Tämä on auttanut paljon.”

”Poika oli ensin vastahankainen tälle, mutta saatuaan korun on hän tykännyt siitä todella paljon.”

”Tämä on ollut suuri apu ja pelastus meillä autistiselle lapselle, jolla kova puremisen tarve. Enää ei ole hihansuut rikki eikä sormenpäät kaluttu verille. Vähentää myöskin kuormitusta ja auttaa selvästi keskittymään paremmin. Turvallinen käyttää esimerkiksi trampoliinilla hyppiessä, sitähän meillä tehdään paljon. Limenvihreällä kovalla lähdettiin liikkeelle, koska se lapsen lempiväri. Kyllähän se kesti hyvän aikaa. Uusi limenvihreä tilattiin jo ja lisäksi kokeilussa erittäin kova sininen. Nämä ovat meillä arjen pelastus niin kotona, päivähoidossa ja kauppareisuilla. Voin suositella lämpimästi.”

Lelutivolin purukoruvalikoiman löydät täältä. 

 

Jätä kommentti

Huomaa, että luemme kaikki kommentit ennen hyväksymistä, jotta voimme välttyä roskapostilta.

Mitä etsit?

Ostoskorisi